LA CEBA: UN ALIMENT PEL SISTEMA IMMUNITARI

És font de folats, que intervenen en la producció de glòbuls vermells i blancs, en la síntesis de material genètic i en el correcte desenvolupament del sistema immunitari.

La ceba és utilitzada en la medicina tradicional com a antibiòtic natural pel seu efecte antiagregant plaquetari, ja que evita la formació i agregació de plaques als vasos sanguinis.

És font de folats, que intervenen en la producció de glòbuls vermells i blancs, en la síntesis de material genètic i en el correcte desenvolupament del sistema immunitari.

La ceba és rica en compostos fosfats, responsables del seu sabor picant. Aquests actuen sobre les vies respiratòries, millorant l’expectoració, que resulta beneficiós en cas d’afeccions respiratòries com refredats o bronquitis.

Varietats:

  • Ceba tendra: es recol·lecta en la fase de desenvolupament i el seu sabor és suau i menys picant que la ceba seca.

  • Ceba figueres: té un sabor suau i dolç que la fa ideal per menjar en cru.

  • Ceba cuina: ideal per a sofregir.

  • Ceba vermella: es caracteritza pel seu color vermell i el seu sabor picant. Es pot consumir en cru, però cuinada aquesta picantor es suavitza.

  • Ceba platillo: és una varietat de ceba seca que resulta molt versàtil. Es recomana per coure i especialment per farciment. Són ideals per caramel·litzar i per acompanyament de plats.

  • Ceba escalunya: és una ceba molt aromàtica amb gust suau i delicat

  • Ceba dolça o fuentes: té un sabor dolç, gens picant. Ideal per a menjar en cru.

 

Elecció i conservació:

Perquè les cebes senceres conservin totes les seves qualitats organolèptiques i nutricionals, s’han de guardar en un lloc sec i fresc. Si aquestes estan tallades, s’han de conservar a la nevera embolicades amb paper film transparent.

Les cebes, d’igual manera que les patates, desprenen un gas anomenat etilè que intervé en l’acceleració del procés de maduració de fruites i verdures. Per tant, si aquestes es guarden juntes, les patates es grillaran i les cebes es faran malbé més ràpidament. Per aquest motiu, es recomana guardar-les en calaixos diferents al rebost.

  • D'acord amb el reglament de la UE 1169/2011, per conèixer la composició i els possibles al·lèrgens dels nostres productes, si us plau, pots fer-nos arribar un correu electrònic a infoproducte@ametllerorigen.cat especificant el producte del teu interès. Contestarem el teu correu en un màxim de 15 minuts, de dilluns a divendres de 9:00h a 13:00h i de 14:00h a 18:00h.