L' OLI D'OLIVA, UN SÍMBOL DE LA DIETA MEDITERRÀNIA

A l’hora d’escollir un bon oli d’oliva, cal fixar-se en que sigui oli d’oliva verge extra. Per a conservar-lo en bones condicions i evitar així enranciment, s’ha de guardar en un lloc sec i fosc.


 

La dieta mediterrània, amb l’oli d’oliva verge extra com a principal font de greix, s’associa a una baixa mortalitat per malalties cardiovasculars, una menor incidència de la arteriosclerosis i certs tipus de càncer.

A més a més, segons un estudi publicat a la revista Journal of alzheimers disease, el consum d’oli d’oliva verge extra té beneficis sobre l’aprenentatge i el dèficit de memòria present en el procés d’envelliment ja que reverteix el dany oxidatiu en el cervell gràcies a les seves altes concentracions en polifenols i vitamina E.

Respecte a la seva concentració en àcid oleic, ha demostrat un efecte significatiu en la prevenció de malalties com el càncer de còlon i de mama.

Pel que fa a la prevenció d’arteriosclerosis, s’explica pels seus biofenols, que suprimeixen la síntesis del colesterol LDL, reduint així el risc de desenvolupar plaques arteroscleròtiques

En comparació amb altres olis vegetals de llavors, l’oli d’oliva és més aromàtic, més estable i, per tant, més apropiat per cuinar (fregir) ja que resisteix millor a les altes temperatures sense perdre propietats (fins a 180º).

Elecció i conservació

A l’hora d’escollir un bon oli d’oliva, cal fixar-se en que sigui oli d’oliva verge extra. Per a conservar-lo en bones condicions i evitar així enranciment, s’ha de guardar en un lloc sec i fosc.

Tipus i varietats

  • Oli d’oliva verge extra: s’aconsegueix triturant les olives fins a obtenir una pasta i, aplicant pressió en fred per exprimir l’oli, per tant, només utilitza força mecànica. És de major qualitat i la seva acidesa màxima es de 0,8º.

  • Oli d’oliva verge: La seva extracció és igual que la de l’oli d’oliva però té algun defecte en la seva estabilitat. La seva acidesa màxima és de 2º.

  • Oli d’oliva: és una mescla d’oli d’oliva verge i oli d’oliva refinat. La seva acidesa no ha de superar 1º.

 

 

  • D'acord amb el reglament de la UE 1169/2011, per conèixer la composició i els possibles al·lèrgens dels nostres productes, si us plau, pots fer-nos arribar un correu electrònic a infoproducte@ametllerorigen.cat especificant el producte del teu interès. Contestarem el teu correu en un màxim de 15 minuts, de dilluns a divendres de 9:00h a 13:00h i de 14:00h a 18:00h.