alimentacio

Per fer àpats saludables no és tan important la quantitat i el gramatge de cadascun dels aliments que posem en el plat, sinó la proporció i la qualitat dels productes que escollim.

Us presentem l’estructura de com hauria de ser un plat saludable tant per dinar com per sopar. Aquest ens explica que:

  • La meitat del plat sempre ha d’estar compost de verdures i hortalisses. És el grup alimentari que ha de tenir més presència dins el plat. En el cas que fem dos plats, aquest serà l’únic grup que podrem repetir. Cal alternar ingestes en cru i en cuit. És important prioritzar les de temporada i proximitat.
  • Un quart de proteïnes. Podem trobar-ne d’origen animal (carn, peix i ou) i vegetal (els llegums i derivats).
  • El quart restant ha de ser d’un farinaci.  És el grup alimentari que ens proporciona energia. Cal reduir el consum de farinacis refinats i incorporar-ne d’integrals, els quals ens aportaran més nutrients, com ara la fibra. En aquest grup trobem: el pa, la pasta, l’arròs, la patata, el moniato, la quinoa, els cereals, els llegums...

Hem de tenir en compte que els llegums (cigrons, mongetes, llenties, pèsols, faves, soja...) podrien formar un plat complet, si de primer plat féssim una crema de verdures, una amanida o una bona minestra de verdures.

  • De postres cal prioritzar la fruita de temporada i alternar amb algun làctic natural.
  • Per cuinar sempre cal prioritzar l’oli d’oliva verge extra.
  • És important beure aigua al llarg del dia i abans de tenir set, per hidratar-nos. Qualsevol altre beguda no és recomanable.


Com hem dit abans, aquest plat serveix tant pel dinar com pel sopar, però hi ha una petita diferència. Per sopar haurem de reduir les quantitats, respectant sempre les proporcions del plat, i els plats haurien de ser més lleugers prioritzant coccions més senzilles, evitant els fregits i salses molt copioses.

Un cop sabem aquestes bases, només falta posar imaginació per fer un plats ben divertits i gustosos, alhora que saludables!

Posted in News