QFAXS

Què faig avui per sopar?

Si et falta inspiració culinària i et formules aquesta pregunta cada vespre, les receptes de cuina sostenible de l'Ada Parellada et salvaran la vida!

Basades en receptes de fons de nevera i amb mètodes tradicionals aplicats a la cuina de restauració (coneguda popularment com a cuina de “batch cooking”), aprendràs a cuinar amb l’Ada Parellada deliciosos plats a partir de receptes fàcils, ràpides, pràctiques i saboroses que t'ajudaran a planificar i cuinar els teus menús per a tota la setmana sense malbaratar aliments!

Emissió en directe de dilluns a divendres a Betevé a les 19:20h

Assabenta't de totes les novetats del programa a les nostres xarxes

Twitter facebook instagram youtube

Ada Parellada

Sóc filla, néta i besnéta dels Parellada, una família de restauradors. Fa més de 200 anys que ens dediquem a cuinar, a servir plats, a preparar àpats i celebracions de tota mena.

Ada Parellada (Granollers, 1967) va néixer a la Fonda Europa de Granollers. La cuina, les aromes i el plats l’han envoltada des del dia que va treure el nas a aquest món. Potser perquè ho ha vist de sempre l’ha fet el seu ofici, a Semproniana, on cuina, menja, beu i fa amics.

Assabenta't de totes les novetats del programa a les nostres xarxes

Twitter facebook instagram youtube
Ada Parellada
Ada Parellada

Capítols

Capítol 1 - Fons de nevera: sofregits

L'Ada prepara tres sofregits pel seu fons de nevera.

Sofregit de ceba, de ceba i tomàquet, ceba caramelitzada

Assabenta't de totes les novetats del programa a les nostres xarxes

Twitter facebook instagram youtube

Recepta

Ingredients:
  • Ceba
  • Tomàquet triturat natural
  • Sal
  • Sucre
  • Oli d’oliva
Passos:

Pel sofregit de ceba, la piquem a daus molt petits.

La coem a foc lent amb una mica de sal i un raig d’oli durant 20 minuts removent constantment.

Retirem quan estigui lleugerament daurada i translúcida.

La posem en un pot de vidre quan encara està calenta, tanquem el pot amb força i el deixem cap per avall per tal que faci el buit.

Podem reservar una mica de la ceba sofregida, afegir-li el tomàquet titurat i fer coure a foc mitjà durant 30 minuts més.

Hem de remoure de tant en tant i tapar l’olla perquè el tomàquet no esquitxi.

Per la ceba caramelitzada, la tallem en tires fines.

La coem a foc lent amb una mica de sal, una cullarada de sucre i un raig d’oli durant 30 minuts removent constantment.

Retirem quan estigui d’un tò marró fosc i translúcida.

La posem en un pot de vidre quan encara està calenta, tanquem el pot amb força i el deixem cap per avall per tal que faci el buit.

Capítol 2 - Focaccia

L'Ada, el Jaume i la Júlia cuinen una focaccia.

Focaccia de tomàquets secs, olives negres, formatge i herbes

Assabenta't de totes les novetats del programa a les nostres xarxes

Twitter facebook instagram youtube

Recepta

Ingredients:
  • 250 g de farina de força
  • 250 g de farina normal
  • 100 ml de llet
  • 100 ml d’aigua
  • 100 mil d’oli d’oliva
  • 30 g de llevat premsat
  • 7 g de sal
  • Ceba caramel·litzada
  • Salsa de tomàquet
  • 100 g de tomàquets secs
  • 50 g d’olives negres
  • 50 g de formatge parmesà ratllat
  • Herbes provençals
Passos:

Barregem la farina, la sal i el llevat. Barrejar. Afegir l’aigua, l’oli i la llet.

Pastar fins aconseguir que la massa quedi ben llisa, es desprengui de les parets.

Estirar la massa amb el corró, no gaire fina.

Pintar amb la salsa de tomàquet, posar la ceba caramel·litzada, el tomàquet sec i les olives.

Espolvorejar amb herbes i formatge ratllat.

Fermentar uns 30 minuts.

Coure a 200ºC uns 30 minuts i al sortir del forn pintar amb oli.

Capítol 3 - Cuina en pots

L'Ada i el Jaume cuinen una amanida de cuscús en pot.

Cuina en pots: Pot de cuscús, oli de menta, tomàquets, api, ceba, mesclum, avellanes…

Assabenta't de totes les novetats del programa a les nostres xarxes

Twitter facebook instagram youtube

Recepta

Ingredients:
  • 200 g de cuscús precuit
  • Uns quants tomàquets de jardí
  • Una branca d’api tendre
  • Una ceba tendra
  • 50 g d’avellanes
  • Un manat de menta
  • Oli d’oliva suau
  • 100 g de mesclum
Passos:

Fem l’oli de menta. Escaldem les fulles de menta, un segon de res. Les refresquem, les assequem bé i les triturem amb oli d’oliva i una mica de sal.

Hidratem el cuscús amb l’aigua d’hidratar la menta. Estirem el cuscús, el ruixem amb una mica d’oli d’oliva i hi posem sal. Cobrim amb l’aigua de menta molt calenta i deixem que s’hidrati.

Amanim el cuscús amb l’oli de menta.

Barregem amb l’api, les avellanes i la ceba tendra.

A la base del pot posem els tomàquets, tallats. A sobre, el cuscús i acabem amb el mesclum.

Capítol 4 - Sopa de suc de mongetes i mandonguilles

L'Ada i la Júlia cuinen una sopa de suc de mongetes.

Sopa de suc de mongetes i mandonguilles

Assabenta't de totes les novetats del programa a les nostres xarxes

Twitter facebook instagram youtube

Recepta

Ingredients:
  • 100 g de mongetes cuites
  • 500 ml de brou de coure mongetes
  • Unes llesques de pa torrat
  • Ceba sofregida
  • 100 g de formatge ratllat cremós
  • Oli d’oliva
Per a les mandonguilles:
  • 100 g de carn de porc picada
  • 100 g de carn de vedella picada
  • 1 ou
  • Oli d’all i julivert
  • La molla d’una llesca de pa
  • Una mica de llet
  • Farina
  • Sal
  • Oli per fregir
Passos:

Barregeu els ingredients de les mandonguilles fins que aconseguiu una massa homogènia.

Feu-ne boletes, enfarineu-les i fregiu-les.

En una olla, poseu ceba sofregida i afegiu-hi el pa torrat.

Doneu-hi un parell de voltes, fins que ho integreu tot.

Afegiu-hi el formatge, una cullerada de mongetes cuites i el brou de bullir les mongetes.

Deixeu-ho que cogui uns minuts.

Tritureu-ho i afegiu-hi les mandonguilles fregides i la resta de les mongetes cuites.

Capítol 5 - Crestes de tonyina i ou dur

L'Ada, el Jaume i la Júlia cuinen crestes de tonyina.

Crestes de tonyina i ou dur

Assabenta't de totes les novetats del programa a les nostres xarxes

Twitter facebook instagram youtube

Recepta

Ingredients:
  • 100 g de mongetes cuites
  • 300 g de tonyina en conserva
  • 2 ous durs
  • Salsa de tomàquet
  • 12 oblees (crestes)
  • 1 ou
Passos:

Bullim els ous en aigua amb sal durant 10 minuts. Els pelem i piquem menuts.

En un bol barregem l’ou, la salsa de tomàquet i la tonyina (ben escorreguda). No ha de ser molt líquid ni molt espès. Posem petites porcions d’aquest farcit al centre de cada oblea i tanquem fent una marca amb la forquilla perquè quedi ben segellat.

Si optem per enfornar-les, les envernissem amb rovell d’ou perquè quedin més brillants. Si les fregim, escalfem bé l’oli perquè es fregeixin ràpid i quedin

souflé. Les escorrem en paper absorbent.

Les pots fer salades o dolces. Les dolces poden ser de xocolata i fruita seca o de melmelada i formatge.

Els farcits poden ser molt variats: verdures, pernil, de llaunes. Sempre, si són per anar d’excursió, han de ser amb producte que no tregui aigua, perquè no s’estovin.

Capítol 6 - Fons de nevera: tres picades

L'Ada prepara tres picades pel seu fons de nevera.

3 Picades: Romesco, olivada i oli d’all i julivert

Assabenta't de totes les novetats del programa a les nostres xarxes

Twitter facebook instagram youtube

Recepta

Ingredients:
Romesco:
  • 50 g d’avellanes
  • 2 tomàquets
  • 1 nyora
  • 3 grans d’all
  • 150 ml d’oli d’oliva
  • 1 culleradeta de pebre vermell dolç
  • Un pessic de sal
Olivada:
  • 100 g d’olives negres sense pinyol
  • 200 ml d’oli d’oliva
Oli d’all i julivert:
  • 200 ml d’oli d’oliva suau
  • 1 manat petit de julivert
  • 3 grans d’all
Romesco:

Tallem la nyora i la bullim coberta d’aigua durant uns minuts.

Deixem que es refredi en l’aigua de cocció.

En una safata que pugui anar al forn, posem els tomàquets i els grans d’all, ruixem amb una mica d’oli i rostim al forn, a 180ºC, durant uns 15 minuts.

Pelem els tomàquets i els alls. Triturem els tomàquets, els alls, les avellanes, la polpa de la nyora remullada, el pebre vermell i la mica de sal juntament amb l’oli.

Guardem en un pot de vidre tapat, a la nevera

Olivada:

Simplement triturem els dos ingredients fins aconseguir una salsa tallada.

La conservem en un pot de vidre tapat o en un biberó, a la nevera.

Oli d’all i julivert:

Separem les fulles dels troncs del julivert.

Triturem les fulles amb l’oli i els grans d’all pelat.

Guardem en un biberó o en un pot de vidre

Capítol 7 - Pizza de bròcoli

L'Ada, la Mònica, el Gonzalo i la Rocío cuinen unes pizzes de bròcoli.

Pizza de bròcoli amb formatge

Assabenta't de totes les novetats del programa a les nostres xarxes

Twitter facebook instagram youtube

Recepta

Ingredients:
  • 1 bròquil escaldat
  • 2 ous
  • 100 g de formatge parmesà
  • 100 g de formatge mozzarella
  • Sal
  • Tomàquets xerri
  • Tàperes
  • Shiitake saltats
  • Olives negres
  • Formatge emmental
Passos:

Trinxar el bròquil en un robot.

Barrejar amb la resta d’ingredients fins aconseguir una massa homogènia.

Estirar la massa entre dos papers de forn.

Tallar a trossos.

Coure al forn, uns 10 minuts o fins que la superfície estigui lleugerament daurada.

Acabar amb la mozzarella, els tomàquets xerri, les olives negres i el formatge emmental.

Tornar al forn perquè es fongui el formatge.

Capítol 8 - Xopsuei de pollastre amb gambes i verdures

L'Ada i la Mònica cuinen un xopsuei.

Xopsuei de pollastre amb gambes i verdures

Assabenta't de totes les novetats del programa a les nostres xarxes

Twitter facebook instagram youtube

Recepta

Ingredients:
  • 2 pits de pollastre desossats
  • 16 cues de gambes (n’hi ha de congelades de molt bona qualitat)
  • 100 g d’espàrrecs escaldats
  • 1 pebrot vermell rostit
  • 1 cullerada sopera de sofregit de ceba i tomàquet
  • 25 g de gingebre fresc
  • 1 raig generós de salsa de soja (50 ml)
  • 20 g de sucre (1 cullerada sopera)
  • 50 ml de xerès (un raig generós o ½ copa)
  • 20 g de midó de blat de moro (Maizena)
  • 100 ml de caldo de pollastre (o aigua)
Passos:

Tallem els pits de pollastre a daus.

Pelem les cues de gambes.

Daurem els daus de pollastre a foc fort en un wok o una paella gran.

Hi afegim el sofregit de ceba i tomàquet.

Remenem un parell de vegades perquè el pollastre s’impregni del sofregit i hi posem el xerès i els espàrrecs.

Deixem que el vi s’evapori i hi afegim la soja, el sucre i el caldo de pollastre.

Hi afegim les gambes i movem la paella per barrejar-ho tot.

Dissolem la Maizena en una mica d’aigua freda. L’anem abocant a quantitats petites i ho anem remenant perquè vagi espessint la salsa.

Hi posem el pebrot rostit tallat a daus i, per acabar, una mica de gingebre ratllat.

Capítol 9 - Truita de coses

L'Ada i el Borja cuinen una truita amb restes de la nevera.

Truita de coses

Assabenta't de totes les novetats del programa a les nostres xarxes

Twitter facebook instagram youtube

Recepta

Ingredients:
  • Verdures, bolets, pollastre…
    El que trobem a la nevera
  • Dos ous per persona
Passos:

Batem els ous, posem una mica de sal i els aboquem en una gran paella antiadherent.

Posem tots els ingredients que queden per la nevera, esperem que els ous quallin i portem la paella a taula.

Capítol 10 - Musclos amb tomàquet i patates

L'Ada i la Mònica cuinen uns musclos amb patates i tomàquet.

Musclos amb tomàquet i patates

Assabenta't de totes les novetats del programa a les nostres xarxes

Twitter facebook instagram youtube

Recepta

Ingredients:
  • Musclos al natural
  • 1 llauna de tomàquet natural triturat
  • 8 patates de pot
  • Orenga
  • Pebre
  • Oli d’all i julivert
  • Ceba sofregida
Passos:

Posem la ceba. Cobrim amb el tomàquet natural i una bona cullerada de sucre.

Tallem les patates i les posem amb el tomàquet. Afegim orenga. Deixem que el tomàquet redueixi bé.

Afegim els musclos, i tan bon punt s’escalfin els servim.

Capítol 11 - Fons de nevera: escaldats i rostits

L'Ada prepara escaldats i rostits pel seu fons de nevera.

Verdures escaldades i rostides

Assabenta't de totes les novetats del programa a les nostres xarxes

Twitter facebook instagram youtube

Recepta

Ingredients:
Verdures escaldades
  • ESPÀRRECS
  • 1 manat d’espàrrecs
  • COLIFLOR
  • 1 coliflor
  • CARBASSÓ
  • 3 carbassons mitjans
  • MONGETES TENDRES
  • 600 g de mongetes tendres
  • PASTANAGUES
  • 500 g de pastanaga
  • BRÒCOLI
  • 1 bròcoli
Verdures rostides
  • PEBROT ROSTIT
  • 2 pebrots vermells
  • Oli d’oliva
  • ALBERGÍNIA ROSTIDA
  • 3 albergínies
  • Oli d’oliva
  • CEBA ROSTIDA
  • 3 cebes grans
  • Oli d’oliva
  • CARBASSA ROSTIDA
  • Una carbassa tallada a daus
  • Oli d’oliva
  • Sal i pebre
Passos:
Verdures escaldades

ESPÀRRECS

Trenquem amb les mans la base dura dels espàrrecs i els pelem amb el pelador. A l’aigua bullint, els escaldem durant 5 minuts.

COLIFLOR

Separem petits brots de coliflor i els escaldem durant quatre minuts. Refredem i conservem en un recipient amb reixeta.

CARBASSÓ

Tallem els carbassons sense pelar, a daus. Els escaldem en aigua bullint durant 3 minuts. Els refresquem i els conservem en un recipient amb reixeta.

MONGETES TENDRES

Retirem les puntes de les mongetes, les tallem per la meitat i les submergim en aigua bullint durant 4 minuts. Refresquem. Les conservem en un recipient amb reixeta.

PASTANAGUES

Pelem i tallem en dauets. Escaldem 4 minuts i refresquem. Conservem en un recipient amb reixeta.

BRÒCOLI

Separem els brots de bròcoli i els escaldem durant 4 minuts en abundant aigua bullint.

Refredem i conservem en un recipient amb reixeta.

Verdures rostides

PEBROT ROSTIT

En una safata de forn posem els pebrots ruixats amb una mica d’oli. Rostim a 200ºC durant 30 minuts. Refredem, deixant-los tapats amb paper d’alumini o de forn.

Retirem de la safata, conservant el seu suc. Pelem i rebutgem les llavors. Conservem en un recipient amb el seu propi suc.

ALBERGÍNIA ROSTIDA

Posem en una safata de forn sense pelar, les ruixem amb l’oli d’oliva i les enfornem a 200ºC durant 30 minuts. Al sortir del forn, les tapem amb un paper d’alumini o de forn i deixem que es refredin, així les podrem pelar amb facilitat. Les conservem en un recipient amb el seu propi suc.

CEBA ROSTIDA

Posem en una safata de forn les cebes sense pelar, ruixem amb l’oli d’oliva i les enfornem a 200ºC durant 30 minuts. Al sortir del forn les tapem amb paper d’alumini o de forn perquè s’acabin de coure amb el vapor i es puguin pelar amb facilitat. Conservem en un recipient amb el seu propi suc.

CARBASSA ROSTIDA

Ruixem la carbassa sense pelar amb oli d’oliva, sal i pebre. La rostim durant 45 minuts a 180ºC al forn. Podem pelar-la un cop freda o fins i tot menjar-ne la pell

El capítol 12 encara no sha emès.
El capítol 13 encara no sha emès.
El capítol 14 encara no sha emès.
El capítol 15 encara no sha emès.
El capítol 16 encara no sha emès.
El capítol 17 encara no sha emès.
El capítol 18 encara no sha emès.
El capítol 19 encara no sha emès.
El capítol 20 encara no sha emès.
El capítol 21 encara no sha emès.
El capítol 22 encara no sha emès.
El capítol 23 encara no sha emès.
El capítol 24 encara no sha emès.
El capítol 25 encara no sha emès.
El capítol 26 encara no sha emès.
El capítol 27 encara no sha emès.
El capítol 28 encara no sha emès.
El capítol 29 encara no sha emès.
El capítol 30 encara no sha emès.